Knjiga Ranka Starca Opatija i crkva svete Lucije u Jurandvoru

sv.lucija

IZ RECENZIJA

…Nekoć benediktinska opatija s crkvom svete Lucije u Jurandvoru  kod Baške na otoku Krku, ne prestaje biti izazov naraštajima  povjesničara i arheologa. Dokaz je tome i ovaj rad Ranka Starca, koji  okom, znanjem i rukom vrsnoga arheologa, nakon što je u posljednjim  desetljećima i sam radio i istraživao na tom prostoru, sada rezimira i  pogledno iznosi sve dosadašnje radove i otkrića svojih prethodnika te  rezultate vlastitih istraživanja.
Rad je napisan razumljivim i čitkim slogom ne pretendirajući da je  to zadnja riječ ni o samostanu sv. Lucije, ni o bašćanskom kraju, već  štoviše, stanovniku Bašćanske udoline i namjerniku, ali i stručnjaku  arheologu, otkriva arheološko bogatstvo jugoistočnoga dijela otoka  Krka u kome su u višetisućljetnom razdoblju ljudi toga kraja oblikovali  svoj ambijent, podvrgavajući ga sebi i svojim potrebama. Stoga su  posebno divljenja vrijedna najnovija otkrića, sakralnoga i profanoga  sadržaja na raznim lokalitetima koji su do sada bili i arheolozima i  stanovnicima širega bašćanskog područja sasvim nepoznati…

 izv. prof dr. sc. Franjo VELČIĆ

Dugo smo čekali jednu ovakvu monografiju i sada je konačno  imamo u rukama! Ranko Starac, poznati i iskusni arheolog iz Pomorskog  i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, te dugogodišnji  terenski istraživač arheološke baštine otoka Krka, ali i sjevernog Jadrana u cjelini, ovom je studijom iznio sve najbitnije o benediktinskoj  opatiji sv. Lucije u Jurandvoru iz rakursa arheologije. Iako je o ovoj  znamenitoj i važnoj opatiji dosta pisano i to ponajprije zbog njezine  ploče — Bašćanske ploče, arheološki segment počesto je znao ostati  ruban, nedorečen ili nepoznat, unatoč tomu što se na ovom crkvenom  kompleksu kopalo i istraživalo u nekoliko navrata. Međutim, mahom je  to ostalo neobjavljeno i time nedostupno.
S druge pak strane, na temelju povijesnih vrela ispisane su brojne  stranice koje su ušle u temelje naših spoznaja o ovom sakralnom  zdanju. Prisjetimo se samo temeljite studije Vjekoslava Štefanića  Opatija sv. Lucije u Baški i drugi benediktinski samostani na Krku  (zasebno objavljene 1937. godine u Zagrebu) ili niza radova Branka  Fučića čiji su rezultati sintetizirani u njegovim kapitalnim Glagoljskim  natpisima (Zagreb, 1982), pa do pojedinačnih prinosa brojnih autora  različitih struka. Mnoga su pitanja dobila svoje odgovore, a brojna su  bila postavljana ili će potaknuti nova promišljanja i dati drugačije zaključke. No, uvijek je Bašćanska ploča — i to s potpunim pravom —  uzimala primat pri različitim znanstvenim istraživanjima.
No, kako bi upravo nju ispravno shvatili i kontekstualizirali, trebala  nam je jedna ovakva monografija koja stručnom riječju i lijepim  fotografijama te ostalim popratnim prilozima, objašnjava kada i u kojem  je građevnom ambijentu Bašćanska ploča nastala, živjela i doprla sve  do našega vremena kao prvorazredni nacionalni i kulturni spomenik…

doc. dr. sc. Tomislav GALOVIĆ

 

 

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.