CREARCH aktivnosti – Priče iz arhive

Izvor: icarushrvatska.hr

priče_iz

 

CREARCH je posvećen razvoju nove publike i kreativnoj prezentaciji arhivskih izvora. Ideja CREARCH-a je upoznati što više ljudi s arhivima i značajem gradiva koje čuvaju, tj. povećavati broj i proširiti strukturu arhivske publike (korisnika i posjetitelja arhiva). Da bi to postigli, arhivi trebaju razvijati nove načine za komuniciranje povijesti, likova, mjesta i lokalnih tradicija ispričanih u njihovim dokumentima i približiti ih građanima, osobito onima kojima su manje dostupni. Cilj je projekta razviti komunikacijske modele i inovativne inicijative koje će približiti građane „njihovim“ arhivima, uz primjenu suvremene vizualne/digitalne kulture u opisu arhivskih priča, npr. realizirati kreativno pripovijedanje kroz vizualne, digitalne i transmedijske izvedbe i događanja uživo. Aktivnosti u okviru projekta uključuju izradu plana razvoja publike, edukaciju baštinskih stručnjaka, razvoj mobilne aplikacije za povezivanje s publikom i javne programe.

Kako bi prikupili primjere dobre prakse i istražili tekuće aktivnosti u ovom području ICARUS HRvatska pripremio je program stručnih radionica / seminara vezanih uz javne aktivnosti arhiva i drugih ustanova koja se bave prikupljanjem i istraživanjem arhivskoga gradiva (izložbeni, pedagoški, nakladnički, popularizacijski i drugi javni programi):

Uz stručne radionice / seminare pokrenuli smo i projekt virtualne izložbe „Priče iz arhiva”. U projektu mogu sudjelovati sve ustanove i imatelji arhivskih zbirki koji posjeduju arhivske zapise s neobičnim pričama, životnim putevima i jedinstvenim sadržajima. Pošaljite nam skenirani arhivski zapis sa sljedećim podacima: naziv, signatura, naziv fonda/zbirke, podaci o vlasniku zapisa, priča o zapisu (do 500 riječi) s podacima o autoru. Uz dozvolu vlasnika, prikupljene snimke i priče objavit ćemo u virtualnoj izložbi “Priče iz arhiva” koju ćemo javno predstaviti u Hrvatskoj i Europi u okviru CREARCH aktivnosti. Svi zainteresirani za suradnju u projektu javite se: e-pošta .

Intenzivno prikupljamo priče za projekt virtualne izložbe i multimedijskih programa „Priče iz arhiva”. U projektu mogu sudjelovati sve ustanove i imatelji arhivskih zbirki koji posjeduju arhivske zapise s neobičnim pričama, životnim putovima i jedinstvenim sadržajima. Do sada smo okupili 10-ak priča za koje planiramo izraditi odgovarajuće filmske zapise pa vas pozivamo da se uključite, a radnu verziju izložbe možete vidjeti na https://www.icarushrvatska.hr/projekti/crearch/pri%C4%8De-iz-arhiva.

Na temelju ovih priča također namjeravamo izraditi prikladnu brošuru i osmisliti program radionica/kreativnih aktivnosti.

Pripremljena je i edukacijska radionica na temu razvoj publike čije je održavanje za sada također odgođeno do odgovarajućeg termina, a planirane kreativne, izložbene i umjetničke programe pripremati ćemo sukladno mogućnostima.

Ovaj unos je objavljen u Projekti i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.