Projekt Bulwark of Europe

Izvor: vojnakrajina.ffzg.unizg.hr

projekt

Bulwark of Europe je projekt koji se bavi proučavanjem rane faze Hrvatske i Slavonske vojne krajine, tj. od sredine 16. stoljeća do “konsolidacije” na Saboru u Brucku na Muri 1578. godine. Cilj projekta je približiti Vojnu krajinu široj publici na zanimljiv i interaktivan način.

Projekt je započeo u sklopu kolegija „Uvod u istraživački rad“, nositeljice prof. dr. Nataše Štefanec, na kojemu je grupa studenata transkribirala i obradila za sada najraniji poznati krajiški popis (Kriegsstaat) iz 1556. godine, pisan njemačkom goticom. Izrađena je prateća interaktivna karta Vojne krajine (1556.), koristeći Google Maps, i prateća tablica s podacima i uvodni tekst te obrađene najvažnije osobe i utvrde koje popis spominje.

Tijekom iduće godine u fokusu istraživanja bit će 16. stoljeće. Radi se na ubiciranju nepoznatih lokaliteta, a predložene su i ispravke za ubiciranje onih poznatih. Trenutno se radi na pisanju više vrsta eseja: o djelatnim vojnokrajiškim utvrdama, o važnim fazama razvoja Vojne krajine, o razvoju krajiške poštanske i izviđačke službe te o plemićima koji su bili namješteni kao plaćeni krajiški zapovjednici. U Hrvatskom državnom arhivu i na web stranicama regionalnih arhiva detektiraju se izvori (karte, službena krajiška prepiska) čime se promiče arhivski rad.

Nekoliko članova projekta usavršava svoja znanja za izradu 3D modela – cilj nam je izraditi što je moguće više 3D rekonstrukcija utvrda kako bi Vojnu krajinu dodatno približili široj javnosti.

Web stranica je i svojevrsna baza podataka koju naredno desetljeće želimo dopunjavati novim materijalima, uz prijevode na engleski, s ciljem da postane vrijedan resurs za istraživače ranoga novog vijeka iz Hrvatske i svijeta, ali i mjesto na kojem nastavniciučenici i studenti mogu dobiti najmoderniji vizualni prikazi vojno-krajiškog razvoja i prostora (interaktivne karte, 3D modeli itd.). Nadamo se da će do sada napravljeni koraci potaknuti uključivanje novih ljudi u projekt.

Svi navedeni sadržaji dostupni su na web stranici projekta. 

Ovaj unos je objavljen u Projekti i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.