Žene frankopanke – Beatrice Frankopan

Izvor: cro-eu.com

beatrica20frankopanka

Beatrica Frankopanka; kćer Bernardina Frankopana, dobi svoje krsno ime valjda po kraljici Bentrici, supruzi kralja Matije, a prijateljici i rodjakinji njezine matere. Beatrica Frankopanska brižno je odgojena u krugu svojih roditelja. Živjela je neko vrijeme i na kraljevskom dvoru, te ju kraljica odlikovaše osobitom ljubavi i njegom. Nema sumnje, da je sa svojom majkom, Loisom od Aragonije, s kojom se knez Bernardin upoznao u Napulju, posjećivala i rodbinske dvorove u Ferari i Napulju.

Početkom godine 1496. došao je herceg Ivan Korvin u Modruš u posjete knezu Bernardinu Frankopanu. On se bijaše od davna sprijateljio sa domaćinom i njegovim sinovima Matom, Ferdinandom i Krstom. Sada je vjenčan sa dražestnom Bernardinovom kćerkom, osamnaestogodišnjom Beatricom. Ovu djevicu, nadarenu bistrim umom, milinom duše i krasotom tijela, isprosio je jur prije mladi, dvadeset i trogodišnji herceg i ban, a sada dodje da ju odvede kao milu svoju ženu. Vjenčanje je bilo početkom travnja.

pecat20beatrice20frankopan

Iz Modruša preselio se sa mladom suprugom u Bišće, gdje je ostao nekoliko mjeseci i onda se nastanio u svom zagorskom gradu Krapini početkom 1497. Taj grad bio mu je sigurniji za ženu, nego Bihać na krajini Turskoj. U to doba ratovao je Korvin često sa Turcima, te je morao ostavljati samu svoju suprugu. 1497. rodila je Beatrica kćerku Jelenu, a 1499. sina, kome su nadjenuli ime Krsto. Krštenje bilo je 15. kolovoza 1499. Krstitke su bile sjajne. Na krštenje poslao je i bosanski Skender paša Mihailogli sjajno poslanstvo sa darovima.
Opet su nastala ratovanja, te je Beatrica uza sav silni imetak živjela skromno sad u Bišću, sad u Novom i u Modrušu kod svog oca, a ponajviše u Medvedgradu i u Krapini.

Godine 1504. na 12. listopad u 11 sati po noći umro je herceg Ivan Korvin u Krapini. Koncem rujna iste godine vojevao je proti Turkom i dopro je do Knina. Tu su bili Turci sakriveni u jednoj šumi te su iz zasjede navalili na Ivanovu četu. Korvin bijaše u velikoj opasnosti, jer ga Turci obkoliše sa svih strana i u malo da ga živa ne uhvatiše. Ovo bijaše posliednji sukob Ivana Korvina sa Turci.

Dobivši groznicu pohiti u svoj najmiliji grad Krapinu, gdje je izdahuno dušu. Njegova supruga Beatrica priredi mu uz sudjelovauje čitave kraljevine najsjajniji, upravo kraljevski sprovod. Kod ovoga bijaše zastupano čitavo plemstvo hrvatsko, a djelomice i ugarsko. Po vlastitoj želji Ivanovoj zakopaše ga u samostanskoj crkvi pavlina u Lepoglavi, koja bijaše on iz nova popravio i uresio, kada su ju Turci g. 1481 bili spalili.

Dok je živio herceg i ban Korvin, uživala je Hrvatska, u smislu krunitbenog ugovora s Korvinom, gotovo podpunu neodvisnost od krune ugarske, premda se je kralj Vladislav II. uplitao u poslove uprave. Poslie smrti Korvinove poslao je kralj svoje povjerenike, “da kraljevinu Hrvatsku pridruže opet kruni Ugarskoj”

Udova banica Beatrica ostala je po smrti svoga muža u gradu Krapini, gdje je odgajala svoja djecu Jelisavu i Krsta.

Velika imanja i gradove nasliedila je po smrti svoga supruga Ivana Korvina.

1.   U Hrvatskoj:
Čitavo Zagorje, te gradove i mjestu
Krapina,
Kostelj,
Tabor,
Vrbovec,
Lobor,
Ošterc,
Greben,
Bela,
Trakošćan,
Vinica,
Jurketinac,
Kalnik,
Vrbovac,
Rakovec,
Medvedgrad,
Lukovec,
Samobor,
Lipovaec,
Jastrebarsko,
Vukovina,
Steničnjak,
Vivodina,
Ripac,
Senj,
Novigrad,
Starigrad,
Otočac,
Prozor,
Obrovac,
Klitovac,
Počitelj,
Peć,
Krupa,
Japra i
Belaj.
K tomu još tridesetnice pripadajuće Hrvatskoj u Čakovcu i murskom Središću u Medjumurju.

2.   U Slavoniji: Morović, Čerević i Gorjani

3.   U Ugarskoj i Erdelju:
Grad Kiseg,
Požun,
Komar,
Tata,
Gjula,
Sokloš,
Salma,
Bajmoć,
Likova,
Orava,
Slavina,
Strobko,
Saroš,
Kö,
Lak,
Hunjadi i trgovišta:
Donatornja,
Futak,
Debrecin,
Tur,
Varšanj,
Hallaš,
Sambok,
Tök i
Perbac zajedno s rudama u Zvolenskom.

4.   U Austriji: Rec i Krizlag

5.   U Kranjskoj: Brežci i Kostanjevica

6.   U Štajarskoj: Optuj, Radgonja i Novigrad

U doba grabeža i nasilja, kako piše I. Kukuljević Sakcinski, iz koga ovo vadimo, koje vladaše obćenito kod plemstva, bilo se udovi Beatrici boriti za svoju baštinu na sve strane. Beatrica se opirala junački. Gdje je bilo od potrebe suzbijala je silu silom.

Pet mjeseci iza smrti Ivanove umre u gradu Krapini dne 17. ožujka 1506. Beatričin jedinac Krsto. Onda se pogovaralo mnogo, da Krsto nije umro naravnom smrću, već da su ga dali otrovati kraljevi ljudi, da kraljev nasljednik ne bi imao suparnika. Suvremeni pop Gjuro piše, da je to učinio neki Mirko Török po naputku kraljice Ane. Kukuljević kaže, da za tu objedu čestite kraljice nema u povijesti dokaza. Godine 1508 umrla je Beatričina kćer Jelena.

Onaj pop opet piše, da je Jelena otrovana “po nalogu lopova Töröka samo zato, da ne bi može biti kasnije rodila djece”.

Za mladu, bogatu udovica bez djece, Beatricu, počelo se tada zanimati sve, što ju je poznavalo. Želja kraljeva bila je, da ostane što bliže dvoru, te je predložio, da se uda za njegova rodjaka Gjuru od Brandenburga i Hobenzollerna. Bio je to mlad čovjek od 25 godina. Svatba je bila 21. siečnja 1509 u Beatričinom gradu Gjuli.

Sada je došla Bestrica Frankopanka u srodstvo s mnogimi vladajućimi njemačkimi obitelji, kao i s vladajnćom kućom u Poljskoj, Čeakoj i Ugarskoj.

S drugim suprugom nije živila najsretnija, čini se, da ju je on uzeo radi silnog njezinoga bogatstva. Umrla je koncem ožujka 1510.

Po suda onoga popa, o komu Kukuljević kaže, da je bio sulad, nije ni ona umrla naravnom smrću. Gdje je pokopana, ne zna se pravo. Kukuljević misli, daje sahranjena u lepoglavskom samostanu.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.