U potrazi za frankopanskim posjedima – Celjski vinogradi

Denis Lešić/dr.sc.Berislav Horvatić/Čedomir Miler
Izvor: Tajne otoka Krka
Celjski vinogradi-PFotografija  Denis Lešić

Znadete li gdje su Celjski vinogradi?

Vjerojatno u Sloveniji, u okolici grada Celja! Ali ako ih baš dobro potražite, naći ćete ih i na otoku Krku. Točnije, naći ćete lokalitet koji se nalazi nedaleko od prvih kuća u Staroj Baški. Odakle ovdje ovaj izmješteni slovenski teritorij i kakve veze ima Stara Baška s Celjem, osim možda onih gostiju koji ljetuju u ovom kraju? Ima veze, ali priča seže u doba kada su Frankapani bili zakonodavna i izvršna vlast na otoku, dakle, poprilično davno.
Evo jednog traga koji svjedoči o ovom lokalitetu, a nalazi se u ispravi izdanoj u gradu Krku 1418. godine:

                           … quae tota vinea posita est in contrata V Kraijch districtus
Beschae, ubi dicitur Pod Snisnu apud vineam domini comitis
                            Ciliae
… koji se čitav vinograd nalazi u području V Krajih
oblasti Baške, što se naziva Pod Snisnu, pored vinograda
                           gospodina grofa Celjskog

Dakle, predmetom isprave je zapravo neki drugi vinograd, a onaj grofa Celjskog se navodi kao tadašnji “općepoznati marker”, koji mu određuje točnu lokaciju. U svakom slučaju, prema toj ispravi oba se vinograda nalaze na području Stare Baške (V Krajih), na lokalitetu Pod Šižnu (koji se i danas tako zove), tj. pri početku jaruge pod Šišnim čelom.

Kako su grofovi Celjski došli u posjed vinograda na otoku Krku? Knez Stjepan I Frankapan bio je jedan od pripadnika slavne i bogate loze koji nije imao muških nasljednika, pa je privilegijem kralja Karla naslijeđe prenio na kćer Elizabetu. Nakon Stjepanove smrti brat mu Ivan V 1390. godine zauzima Modruš, te Elizabeti i njenoj majci Katarini treba isplatiti miraz od 32.000 zlatnih forinti. U nedostatku gotovine do pune isplate (što nije ostalo samo tadašnjom elementarnom nepogodom), založio im je polovicu otoka Krka.
Elizabeta Frankapan bila je dogovorom zaručena za Fridrika II, sina Hermana II, pripadnika moćne loze grofova Celjskih.
I tu počinje zaplet ljubavne tragedije dostojan najozloglašenijih latinoameričkih (ili hrvatskih) sapunica. Nakon Elizabetine udaje u miraz odoše i neki krčki posjedi, no Fridrik se zaljubljuje u Veroniku iz viteške obitelji Desinića te ubrzo napušta svoju ženu.
Osam je godina živio s Veronikom, a onda se vratio Elizabeti, ali navodno samo na jednu noć. Ujutro su ju pronašli umorenu. Frankapani nisu baš uvijek bili međusobno susretljivi i srdačni, voljeli su oni “jamiti” jedan drugome, ali kada se radi o časti obitelji… Kako je u Fridrika bio uperen prst kao u jedinog mogućeg krivca za Elizabetino ubojstvo, on je pobjegao u Budim.

Celjski_lijeviFotografija  Denis Lešić

Za njim je pošao Ivan, sin najmoćnijeg Frankapanskog kneza Nikole IV, kako bi ga izazvao na dvoboj, no bez uspjeha, jer ga nije našao. Sakrila ga je sestra Barbara, ugarsko-hrvatska kraljica.
Sakrila ga je od Ivana, ali ne i od svojeg i Fridrikovog oca Hermana II, koji je također bio bijesan na sina svoga nevjernoga.
Umjesto da uživa u Celjskim vinogradima, Fridrik je pet godina čamio u celjskoj tamnici, kamo ga je deponirao tata Herman. Ljubavnicu, a kasnije i ženu Veroniku, nesuđeni je svekar optužio da je vještica, no bez obzira na njegov veliki ugled i utjecaj, “pravna država je funkcionirala”, pa ju je sud oslobodio.

Takav sudski epilog nije zadovoljio moćnog grofa, stoga je “dogovorio” neke mutne tipove koji su Veroniku utopili u jezeru zamka Ojstrica. Fridrik i Elizabeta su za vrijeme kratkog konzumiranja braka ipak namrli sina Ulriha, koji je neko vrijeme koristio određene krčke posjede svog djeda Stjepana.

Bez obzira na vremenski odmak, ime ovog lokaliteta se održalo i danas, iako ni grofova Celjskih ni naših Frankapana nema ovdje već stoljećima. Celjski vinogradi uređeni su u jednom procijepu brda na vrlo zahtjevnom terenu. Vinogradi u kamenu na toj strmini sada su zapušteni, no ti “viseći vrtovi” i danas izgledaju fantastično.

Celjski1Fotografija  Denis Lešić

 

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.