Naučite glagoljske brojeve pomoću GlagoMatike

Predstavljamo vam online igru – GlagoMatika – inspiriranu knjigom kneza Bernardina Frankopana “Moduški urbar”.

Igra ima 10 razina na kojima igrači prepoznaju i zbrajaju glagoljske brojeve. Do početka 2021. godine igra je dostupna u modu za vježbanje na adresi:https://glag.ured.hr/

Prvo službeno natjecanje u GlagoMatici bit će organizirano za Dan glagoljice 22. veljače 2021., a igrači će se moći natjecati uživo i online.U tijeku je prilagodba igre zaslonima mobitela, stoga je za sada preporučujem vježbati na računalima.

Tomislav Beronić, autor

MODRUŠKI URBAR

Modruški urbar iz godine 1486. važan je hrvatski pravni dokument, izvorno pisan glagoljicom, ali sačuvan u dva latinična prijepisa iz 16. i 17. stoljeća. Uz Poljički statut, ovo je jedan od najznačajnijih pravnih dokumenata toga vremena. U hrvatskoj povijesti značajniji je samo Vinodolski zakonik iz 13. stoljeća.

Nalog za pisanje Modruškog urbara dao je Bernardin Frankopan Modruški, koji je bio poznat po svojoj osobitoj učenosti, a napisali su ga njegovi pisari Martin Oštreharić i Ivan Klinčić.

Urbari su bili kodeksi pravnih i društvenih normi s kojima su se uređivali odnosi između feudalaca i kmetova, ali i drugi oblici tadašnjeg života. Za razliku od većine hrvatskih urbara, ovaj spada u grupu registara. U njemu je važna povijesna građa za upoznavanje tadašnjih društvenih prilika, pučke kulture i ostalih vidova narodnog života a također donosi popis svih sela Modruške županije, označeni svi posjedi i kmetovi, te navedene dužnosti kmetova prema Frankopanima.
Mnoga od tih sela su nestala, za neka se i ne zna gdje su bila iako bi se možda mogli pronaći njihovi tragovi. Urbar ima oko 40 stranica i čuva se u karlovačkom povijesnom muzeju.

Izvor: tzo-josipdol.hr

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.