LJUBAV IDE KROZ ŽELUDAC Jestiva varijanta glagoljice

KOLOpis

Foto: Manja Kostelac-Gomerčić

U Hrvatskoj se stoljećima “glagoljalo”, ali ipak mali značaj pridajemo očuvanju te nematerijalne kulturne baštine. One koji znaju glagoljaško pismo možemo, vjerojatno, pobrojati na prste jedne ruke – možda dvije, ako ćemo biti optimističniji. Ipak, Udruga Baštinica iz Otočca odlučila je glagoljici dati novi život.

“Kažu da ljubav ide kroz želudac, pa se činilo najprikladnijim kako bi ljudi zavoljeli glagoljicu, ponuditi im jestivu varijantu”, priča Manja Kostelac-Gomerčić iz Udruge Baštinica koja je osmislila kekse u obliku glagoljskih slova i nazvala ih imenima triju velikih Frankpanskih žena.

“Kako su pak kolači uglavnom ‘ženska posla’, izvukli smo iz naftalina povijesti tri znamenite žene Frankopanke, Jelenu, Barbaru i Doroteju, koje su živjele u Otočcu. Dok su one živjele u Otočcu i Gackoj u 15. st., taj je kraj doživljavao jedno od svojih najsjajnijih razdoblja u povijesti”, objašnjava Kostelac-Gomerčić, inače profesorica hrvatskog jezika i književnosti u otočkoj Srednjoj školi, kako su…

View original post još 462 riječi

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.