Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin

Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin u organizaciji Muzeja Prigorja ove se godine održava sedmi put. Program je postao dijelom stalnog muzejskog djelovanja u popularizaciji najznačajnijeg arheološkog nalazišta u Sesvetskom prigorju i svi posjetitelji mogu besplatno sudjelovati u raznovrsnim radionicama i kroz igru učiti o načinu života u antičko doba i, naravno, uživati u prirodi:

Rimska škola – Kakvo značenje za nas danas ima latinski jezik? Znate li nešto reći ili napisati na latinskom? Mnoge latinske poslovice često se primjenjuju i u današnjem životu. Upoznajte se s rimskom školom, naučite neke od poslovica i zapišite ih na voštane pločice.

Rimske igre – Što mislite, da li su neke od današnjih igara slične ili iste onima koje su igrali i mali Rimljani? Od kojih materijala su bile izrađene? Upoznajte se s pravilima i zaigrajte rimske igre.

Rimska vojska – Znate li od čega se sastojala rimska kopnena vojska? I kako im je u ratu pomagala obična kornjača? Kroz vježbu i razgovor upoznat ćemo rimskog vojnika i neke od vojnih taktika rimske vojske.

Rimska moda – Što mislite kako su se odijevali stari Rimljani i Rimljanke? Možemo li pronaći elemente rimske mode i u današnje vrijeme? Obucite se kao Rimljani i okušajte se u tkanju na vertikalnom tkalačkom stanu. Predstavit ćemo i liniju suvenira autorice Julijane Rodić Ozimec inspiriranih cikadom pronađenoj upravo na Kuzelinu. Srebrna fibula u obliku cikade jedan je od najljepših nalaza s Kuzelina. Vješte ruke kasnoantičkog metalurga izradile su je prije otprilike 1500 godina, u doba Rimskoga Carstva, potkraj 4. ili početkom 5. stoljeća. Motiv cikade potječe s prostora sjeverno od Crnog mora, a u Europu je stigao migracijama. Cikada je zapravo latinsko ime cvrčka, kukca omiljenog po glasnom pjevu mužjaka koji je simbol besmrtnosti i ponovnog rađanja.

Govorništvo – Veliki rimski govornici poput Cicerona, Cezara i Quintiliana u određenim situacijama koristili su geste (znakove) prilikom obraćanja publici. Postanite i vi na trenutak jedan od njih, naučite geste i održite govor pred publikom.

Tijekom manifestacije ulaz u arheološki lokalitet je besplatan za sve posjetitelje, a dobrodošli su i kućni ljubimci. Arheološko nalazište Kuzelin nalazi se 15 km sjeverno od Sesveta, iznad naselja Donja Glavnica, na istočnoj Medvednici. Smješteno je na istoimenom brijegu na uzvisini od 511m n/v.
(N 45,960 E 16,133)
Dolazi se cestom Moravče – Marija Bistrica. Najbolje je parkirati kod raspela poviše Moravča i lagano prošetati petnaestak minuta do samog nalazišta, a volite li duže šetnje, Kuzelin se nalazi na planinarskoj stazi br. 47A i u blizini staze 72 na Medvednici. Preporučujemo, u skladu s terenom i vremenskim uvjetima obući odgovarajuću sportsku odjeću i obuću te po potrebi ponijeti hranu i piće.

Svi zajedno moramo usporiti širenje bolesti COVID-19. Da bismo to učinili, svi – uključujući i mlade i zdrave – moramo se pridržavati epidemioloških mjera i javnozdravstvenih smjernica. Osim obvezne dezinfekcije ruku, za neke će radionice biti potrebne i maske za lice, pa molimo da ih ponesete!

Program ostvaren sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. 

Ovaj unos je objavljen u Najave/događaji i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.