Terensko istraživanje Lipovca, Gorice Svetojanske, Turna i Jastrebarskog

Izvor: sites.google.com/view/meditop2021

Dana 10. veljače 2022. tim projekta MEDITOP – izv. prof. dr. sc. Hrvoje Kekez, doc. dr. sc. Valentina Janković i dr. sc. Tomislav Matić – izvršili su terensko istraživanje lokaliteta starog grada Lipovca, Gorice Svetojanske, Turna i Jastrebarskog.

Stari grad Lipovac jedna je od najvažnijih srednjovjekovnih utvrda sjeverozapadne Hrvatske. Nekoć se nalazila na granici Svetog Rimskog Carstva i Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva i kontrolirala je važan put dolinom potoka Lipovačkog. Utvrda je smještena na visini od gotovo 600 metara, a pristup je vrlo strm. Zidovi su građeni od vješto obrađenih klesanih kvadara, s ispunom od lomljenog kamenja i šute. Rekognosticiranjem ostataka otkriveno je nekoliko važnih nalaza. Utvrđeno je nekoliko faza izgradnje utvrde, koja se prvotno vjerojatno sastojala od nepravilno pravokutne (trapezaste) branič-kule i pravokutnog dvorišta opasanog zidom širine oko 80 cm. Tako je vjerojatno izgledala najstarija utvrda, koju je sredinom 13. stoljeća sagradio Ivan Okićki.

Tijekom druge faze izgradnje, utvrda je s tri strane opasana novim, većim zidom širine oko 110 centimetara, a prostor između novog i starog zida vjerojatno je ispunjen zemljom. Time je postignuta širina od gotovo 2 metra. Na najstrmijoj, sjevernoj strani dodatno utvrđivanje nije bilo potrebno, te je ondje ostavljen samo prvotni zid, mjestimice ojačan kontraforima. Dodatnim utvrđivanjem obuhvaćena je i branič-kula, te joj je na istočnom pročelju dodan trokutasti završetak, zbog čega je poprimila oblik nepravilnog peterokuta. Tijekom ove faze izgradnje utvrdi je vjerojatno dodan i palas. Budući da se njegova vanjska strana sastoji samo od tri zida širine oko 110 cm, bez unutrašnjeg zida širine oko 80 cm koji je prisutan na ostatku vanjskog plašta utvrde, čini se da je palas pridodan zapadnoj strani prvotne utvrde, a nekadašnji zapadni zid dvorišta time je postao unutrašnjim pročeljem palasa. Moguće je da je ova faza izgradnje izvedena tijekom 15. stoljeća, kada se utvrda nalazila u vlasništvu Martina Frankapana.

Unutar utvrde nalazila se i cisterna za vodu, čiji je obzid jasno vidljiv u današnjoj razini tla. Iz cisterne je kroz zidine utvrde prolazio ispust za vodu s klesanim kamenim žljebom, koji je izlazio s desne strane ulaznih vrata. S te se, južne strane utvrde nalazilo utvrđeno predgrađe, koje je vjerojatno pridodano tijekom posljednje, renesansne faze izgradnje. Moguće je da su nju izveli plemići Erdődiji.

U Gorici Svetojanskoj izvedeno je rekognosticiranje položaja današnje crkve Sv. Ane, te utvrđivanje položaja srednjovjekovne župne crkve Blažene Djevice Marije. U srednjem je vijeku na tom prostoru sigurno bilo više sakralnih objekata.

Također je izvršeno rekognosticiranje utvrde Turen na Špigelskom brijegu, za koju se početkom 20. stoljeća smatralo da je ostatak nekadašnjeg Podgorja, središta istoimene srednjovjekovne županije. Novija istraživanja opovrgnula su ovu teoriju. Na kraju je izvedeno rekognosticiranje lokaliteta Jastrebarsko, s novijim dvorcem obitelji Erdődi. Onamo je tijekom ranog novog vijeka preseljeno sijelo lipovačkog posjeda, u sklopu novijih tendencija napuštanja visinskih utvrda i izgradnje plemićkih sijela u nizinama, često uz trgovišta.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.