Objavljena monografija Burg Paka autorice Marine Šimek

U sklopu Srijede u Muzeju predstavlja je u multimedijskoj dvorani u palači Herzer GMV-a monografija Burg Paka, autorice Marine Šimek.

Monografija Burg Paka objavljena je u nakladi Gradskog muzeja Varaždin i Državnog arhiva u Varaždinu, uz financijsku potporu nekoliko sponzora i u suradnji s više suradnika. Opremljena je brojnim slikovnim prilozima, grafičkim prikazima, kartama i tabelama, a uz glavni tekst autorice Marine Šimek zastupljeni su i prilozi: Dubravka Šinceka, Martine Matijaško, Zorislava Horvata, Spomenke Težak, Marijane Korunek-Medved i Siniše Radovića.
Knjigu je predstavio Drago Miletić, nagrađivani konzervator, diplomirani povjesničar umjetnosti i arheolog, stručnjak koji se bavio istraživanjem i zaštitom mnogih srednjovjekovnih objekata, osobito utvrda, te predstavnici nakladnika i autorica.

Srednjovjekovna bezimena utvrda nazvana je Paka prema području na kojem je podignuta. Nalazi se u brdovitim predjelima zapadnog Kalnika jugoistočno od Novog Marofa. Nakon njezina otkrića 2001. godine Arheološki odjel Gradskog muzeja Varaždin, pod voditeljstvom muzejske savjetnice u GMV-u Marine Šimek, proveo je devet sezona istraživanja, konzervacije arhitekture i prezentacije lokaliteta. Burg je podignut polovicom 13. stoljeća, a oko 200 godina kasnije, nakon velikog požara, više nije u funkciji te započinje njegovo propadanje.
Sa željom da se pruži što potpunija slika nekada moćnog obrambenog objekta, u knjizi se multidisciplinarnim pristupom osvjetljavaju različite teme: okoliš, flora i fauna, toponimija, povijesni podaci, istraživanja, pokretni nalazi, osobitosti arhitekture, oprema, život i prehrana posade i drugo. Poseban dodatak monografiji je katalog burgova izgrađenih tijekom druge polovice 13. stoljeća, u razdoblju kad je podignuta i Paka, koji donosi najvažnije podatke o 19 sličnih utvrda kontinentalne Hrvatske.

Svim ljubiteljima povijest i arheologije preporučam ovu monografiju.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.