Posjet dvorcima Corvin i Bran

Fotografija covinnus.com

Istražujući dvorce u Rumunjskoj naišao sam na stranicu covinnus.com s koje sam preuzeo informacije o dvorcima Corvin i Bran. Radi se o putničkoj agenciji, koja organizira turističke obilaske po Rumunjskoj. Na web stranici možete pronaći mnogo zanimljivosti i sve informacije vezane uz posjet dvorcima i drugim znamenitostima.

Dvorac Corvin, također poznat kao dvorac Hunyadi, gotičko je blago Transilvanije i važna kulturna znamenitost Rumunjske. Iako se nalazi ne tako blizu Bukurešta, svake godine privlači tisuće posjetitelja.

Ovo mjesto ispunjava sve uvjete da bude magnet za putnike. To je najveći gotički dvorac u Transilvaniji, arhitektonsko remek-djelo, priča o bivšim vlasnicima i gostima bila bi na naslovnoj stranici tadašnjih skandaloznih novina, imao je svoj dio akcije i rata, a u posljednje vrijeme postao je set za holivudske filmove poput “The Nun” i “Ghost Rider 2”.

Tko je sagradio dvorac Corvin?

Dvorac Corvin ima dugu povijest. Poznat je pod različitim nazivima: dvorac Corvinus, dvorac Corvins, dvorac Hunyadi ili čak dvorac Hunedoara. Prvotno ju je prije 600 godina sagradio Ivan od Hunyadija ( Iancu de Hunedoara ) na vrhu kamene tvrđave. Većina obrambenih kula potječe iz njegovog vremena: Nova kula, Stara kula, Kapistranova kula i Oslikana kula. Tada su izgrađene Viteška dvorana i Vijećnica.

Kasnije su dvorcu Matthias Corvinus i Gabriel Bethlen dodali nove elemente i utvrde.

Matijasova lođa izgrađena je za vrijeme Matije Korvina. Ovdje se posjetitelji mogu diviti jedinoj svjetovnoj slici iz 15. stoljeća u Transilvaniji.

Najznačajnije proširenje dogodilo se za vrijeme princa Gabriela Bethlena u 17. stoljeću , koji je izgradio više kula i donio važne promjene u arhitektonskom stilu dvorca.

Dvorac Corvin – arhitektonsko remek-djelo

Dvorac je izgrađen u gotičko-renesansnom stilu, oko dvorišta nekadašnjih utvrda. Nova građevina ima debele zidove s brojnim kružnim obrambenim kulama. Kule su obično imale 2 razine: prizemni je pripadao stražarima, a gornji je predstavljao prostore za stanovanje plemića ili gostiju i prostore za obranu. Dvorac je izgrađen na stijeni, a nekada je bio okružen vodom. Ulaz unutra bio je moguć samo pokretnim mostom.

Pogledajmo najvažnije atrakcije dvorca. Što vidjeti tijekom  posjeta dvorcu Corvin :

–  kapela  – izgrađena za vrijeme Ivana Hunyadija.

–  Viteška dvorana  – podijeljena je na dvije lađe s pet mramornih stupova i kasnogotičkim svodovima. Viteška dvorana služila je kao blagovaonica za svečane prilike.

–  Vijećnica

Dvorac Bran

Iako su dvorci Corvin i Bran srednjovjekovne građevine, s poviješću dugom više od 600 godina, vrlo su različiti, a više je stvar ukusa kada odlučite koji je bolje posjetiti.

Prije svega, dvorac Bran službeno se smatra Drakulinim dvorcem, sličan onom opisanom u romanu Brama Stockera. Dvorac Bran nalazi se bliže Bukureštu, na samo 3 sata vožnje, a lako se može posjetiti tijekom jednodnevnog izleta iz glavnog grada Rumunjske. Možete vidjeti više detalja o obilasku karpatskih dvoraca , najpopularnijem jednodnevnom obilasku iz Bukurešta.

Dvorac Bran pripadao je rumunjskoj kraljici Mariji. Zato će posjetitelji doznati više detalja o kraljici Mariji i članovima rumunjske kraljevske obitelji. Možete pročitati više na našem blogu o putovanjima i otkriti 5 manje poznatih činjenica o dvorcu Bran – Domu Drakule i kraljevskog srca .

Dvorac Corvin veći je od dvorca Bran s raznolikijim arhitektonskim značajkama, iako unutra više nema namještaja. Također se nalazi dalje od Bukurešta, tako da vam treba više dana da dođete do njega i posjetite ga. Ulaz je nešto jeftiniji od onog u dvorcu Bran, ali ako provedete više dana u Rumunjskoj i krenete na duže putovanje u Transilvaniju, posjet dvorcu Corvin  trebao bi biti na vašem popisu. Ako rezervirate našu  malu grupu Dracula Tour , možete posjetiti i dvorce Corvin i Bran.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.