Streličari Krvavog Mosta

Na ovogodišnjoj manifestaciji “Povratak Frankopana na Trsat” upoznao sam se sa članovima udruge Streličari Krvavog Mosta iz Zagreba. Lijepo je bilo sjesti u tabor s ovim dragim ljudima, popričati, razmjeniti kontakte i vidjeti na koji način možemo ostvariti suradnju. Članovi su me upoznali s udrugom i njihovim aktivnostima, a ja njih sa projektom na kojem radim sa suradnicima.

Udruga Streličari Krvavog Mosta osnovana je u Zagrebu krajem 2019. godine od strane zaljubljenika u streličarstvo i bivših članova Viteškog Reda Sv. Nikole iz varaždina. Predstavljamo civilno društvo, bez vojnog ustroja, dakle ljude koji su živjeli u gradovima, bavili se streličarstvom kao sportom, sudjelovali u lovovima, raznoraznim streličarskim i viteškim turnirima, a ako je neki zaračeni velikaš dobro platio po potrebi i sudjelovanjem u bitkama na strani onog koji nas je angažirao kao streličare.

Od tuda i naši tabarti (tunike) koje nosimo, jer ako si bio u bilo kakvom ratu u to doba, dobro je bilo imati neku vidljivu oznaku na tabartu da bi se znalo kojoj strani pripadaš. Uskoro nam se pridružilo još članova koji su također streličari koji i inače sudjeluju u sportskom streličarstvu, tako da sad imamo sveukupno petnaestak streličara u udruzi. Inače smo u sportskom streličarstvu, osvajači smo raznih srednjevjekovnih turnira, klupskih turnira, nositelji državnih rekorda i državni prvaci u streličarstvu, a srednjevjekovni turniri i događanja su nam na neki način zanimljiviji i veseliji oblik onoga čime se i inače bavimo, streličarstva. Kako smo osnovani krajem 2019., u sljedećem razdoblju nismo bili u prilici sudjelovati na puno manifestacija jer ih zbog situacije s kornom nije ni bilo. U tom periodu sudjelovali smo na streličarskim turnirima u Đurđevcu i Korivnici na kojima smo osvajali medalje u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, a evo ove godine smo bili i u Rijeci i od šest prvih mjesta naši članovi su osvojili prvo, drugo, četvrto i šesto mjesto na streličarskom turniru.

No ove godine, sa suzbijanjem korone i popuštanjem mjera nadamo se da će manifestacija biti što više i da ćemo uspjeti sudjelovati na njima kao streličari i sudionici širom ljepe naše. Odjeću smo si sami šivali, a tabor smo kompletirali što sami, što nabavkom iz inozemstva. Želja nam je sudjelovati na što više događanja, na njima je osim streličarstva najbitnije i druženje sa dragim i dobrim nam prijateljima iz drugih udruga i predstavljanje naših vještina što većem broju publike, a inače i radimo sa djecom; upoznajemo ih sa lukovima i strjelama, imamo i radionice, za ponajviše djecu ali i odrasle koji se žele baviti tim sportom i vještinom. Dosta ljudi ne zna da je svaki vitez morao osim vitlanja mačem, buzdovanom i ostalim hladnim oružjem biti i odličan streličar jer na bojnom polju nikad nisi znao ako ti se recimo slomio mač što ćeš s poda dohvatiti u žaru bitke, tako da su vitezovi bili kompletni ratnici, a ne samo u jednoj ratničkoj disciplini.

Na Facebook stranici udruge Streličari Krvavog Mosta možete pogledati fotografije sa viteških turinira i natjecanja, pratiti aktivnosti udruge, a možete im se pridružiti.

Ovaj unos je objavljen u Udruge i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.