Frankopanski dan u Solinama i Modrušu

FRANKOPANSKI DAN U SOLINAMA

Na plaži u Solinama u subotu, 11. lipnja 2022. održan je Frankopanski dan na kojem je predstavljena knjiga Tomislava Beronića “Frangere pane – Priče o Frankopanima” i suvenira “Vrećica krčke soli” u organizaciji Turističke zajednice Općine Dobrinj.

Ovaj je zanimljiv Frankopanski dan posvećen je simboličkoj obnovi frankopanske solane na obližnjim Melinama. Proizvodnja i trgovina soli, po kojoj je mjesto Soline i dobilo ime, rezultirale su golemom bogatstvu Krčkih knezova kako se krajem XII. i početkom XIII. stoljeća nazivali, a što im je donijelo i veliki politički ugled.

Frankopanske solane u Solinama iz zraka

Kostimirani članovi udruge Ordo Sancti Viti – Red sv. Vida iz Rijeke izveli su prigodan u kojem je, između ostaloga, zorno prikazano lomljenje Frankopanskoga kruha (Frangere pane), nakon čega je autor Tomislav Beronić iz svoje nedavno objavljene knjige “Frangere pane – Priče o Frankopanima” pročitao priču “Vrećica krčke soli”.

Spiritus movens cijelog ovog projekt “U potrazi za frankopanskim kaštelima”, uz Beronića je i Darko Antolković.

Svim posjetiteljima su ponuđeni proizvodi Frankopanske trpeze kao što je “Frankopansko pivo kneginje Beatrice”, proizvedeno u karlovačkoj pivovari “Podrum” te frankopanski sirevi kneza Bartola sirane “Jagarka” iz Modruša.

Tom je prigodom održan i mini sajam proizvoda vezanih uz ovu temu.

Izvor: otok-krk.org

FRANKOPANSKI DAN U MODRUŠU

U organizaciji Općine Josipdol, na svetkovinu Presvetog Trojstva, na Modrušu je obilježen Dan župe. Okupljeni vjernici cijele okolice su u procesiji od crkve sv. Antona došli do mjesta održavanja svete mise, u župnoj crkvi na svetu misu. Nakon mise, na kolišću ispod crkve, u hladu starih lipa organiziran je prigodni program pod imenom Frankopanski dani, povodom ovoga Dana župe Modruš.

Načelnik Općine Josipdol Dragan Rudančić pozdravio je sve nazočne, a naročito izvođače i pozvao ih da započnu sa svojim programom pred okupljenim narodom. Odmah na početku prvi su izašli kostimirani knez Bernardin, kneginja Beatrice, dvorjanke i pisar. Knez je blagoslovio kruh i razlomio, a dvorjanke su podijelile svima nazočnima. Potom je knez svirao na gitaru.

Iza njih je nastupio VA Klek pjevajući narodne pjesme ovoga kraja. Malo dalje, kod bunara, streličari su imali pune ruke posla uvježbavajući mlade i stare streličare.

Lijepo vrijeme, ugodna atmosfera, primjeren program, ostavit će neizbrisiv trag u pamćenju jučerašnjeg dana jer se na trenutak vratilo srednjovjekovno vrijeme.

Izvor: Općina Josipdol

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.