Prokletstvo prelijepe Beatrice, posljednje princeze Corvinovih i najbogatije žene srednjovjekovne Transilvanije: vidjela je kako joj je muž ubijen, a djeca otrovana

Daniel Gută, adevarul.ro

Beatrice de Frangepan smatrana je jednom od najljepših i najbogatijih princeza u Kraljevini Ugarskoj. Unatoč ljepoti kojom je bila blagoslovljena, život nasljednice dvorca Corvin bio je niz drama koje su kulminirale smrću supruga i dvoje djece, posljednjih potomaka obitelji Corvin.

Beatrice de Frangepan, posljednja nasljednica obitelji Corvin, rođena je 1480. godine. Bila je kći hrvatskog kneza Bernardina Frankopana i njegove supruge Luise Marzano de Aragon. Beatrica je imala osmero braće i sestara, među kojima je bio i Kristu, koji je postao hrvatski ban i zapovjednik vojske Ugarskog kraljevstva. Prema povjesničarima, mlada je dama odrasla na posjedima obitelji Frankopan u Modrušu u Hrvatskoj, ali je povremeno putovala u posjet rođacima na kraljevskom dvoru u Budimu i na području današnje Italije. Njezina je ljepota privukla pažnju mnogih mladih ljudi, među njima i Ivana Corvina. U proljeće 1496. njih dvoje su se vjenčali. Kao vjenčani miraz od Beatricina oca dobili su tvrđavu Bihać. Mladi supružnici su nekoliko godina živjeli u Bihaću, a zatim su se preselili u dvorac u Krapini, mjesto manje izloženo opasnostima koje su predstavljale najezde osmanske vojske. U međuvremenu, Ivan Korvin, nezakoniti sin ugarskog kralja Matije, postao je bosanski kralj, ban Hrvatske i Slavonije i gospodar nekih prostranih posjeda u Transilvaniji.

Djeca su mu umrla pod sumnjivim okolnostima

Beatrice i Ivan Corvin imali su dvoje djece, Christophera Corvina (1499. – 1505.) i Elisabetu Corvin (1496. – 1508.). Sretan brak, tvrde kroničari, okončan je tijekom osam godina, 12. listopada 1504. godine, kada je Ivan Korvin preminuo u Krapini, mjestu kamo se povukao nakon bitke s osmanskim vojskama koje su napadale hrvatske krajeve. Nakon suprugove smrti naslijedila je dvorac Huniadi i pravo upravljanja posjedima svoje djece. Međutim, oboje su umrli mladi (vjerojatno otrovani), nedugo nakon oca. Christopher Corvin umro je godinu dana kasnije, a njegova starija sestra umrla je 1508. Nakon razdoblja žalosti zbog gubitka posljednjeg djeteta, mađarski kralj Vladislav II. oženio je mladu ženu za svog nećaka, Jurja Brandenburškog – Ansbacha (1484. – 1543.). ). Vjenčanje je održano 21. siječnja 1509. u Gyuli. Kralj Vladislav tada je prenio sve posjede koje je posjedovao Korvin na Jurja Brandenburškog. Osim dvorca Huniadi, princezino bogatstvo uključivalo je, među ostalim, utvrdu Lipova i 252 sela u Transilvaniji. Suprugu predala veliki dio djela koja se čuvaju u znamenitoj knjižnici Matije Korvina.

Drugi muž se obogatio zahvaljujući njoj

Brak između njih dvoje trajao je samo godinu dana. Nesretna princeza umrla je 27. ožujka 1510. godine, a sve svoje posjede, uključujući i dvorac Corvin, ostavila je drugom suprugu Jurju Brandenburškom, koji će tako postati jedan od najbogatijih veleposjednika u Kraljevini Ugarskoj. Nakon princezine smrti, samo godinu dana nakon vjenčanja, Juraj je rasprodao većinu svojih posjeda i kupio nekoliko vojvodstava u Šleskoj. Dvorac Corvini izgubio je Juraj Brandenburški, a zauzeo ga je kralj Ioan Szapolyai, koji ga daruje obitelji Török, javljaju muzeografi. Smrću Beatrice de Frangepan s povijesne je scene nestala jedna od najmoćnijih, najbogatijih i najutjecajnijih obitelji srednjega vijeka, ona Korvina.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.