Što su jeli Frankopani?

Vladimir Jurić, Radio Rijeka, radio.hrt.hr

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka

U sklopu Dana Trsata u restoranu Trsatica održan je ručak na temu “Što su jeli Frankopani?”. 

Recepte je na osnovu zapisa iz srednjeg vijeka osmislio masterchef Dragan Visković, dugogodišnji predavač na srednjoj ugostiteljskoj školi te Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki.

“Proučavanje jela iz doba Frankopana bio je težak posao, ali na moje zadovoljstvo saznao sam niz zanimjlivosti iz života ovih hrvatskih vladara”, rekao nam je Visković i dodao: 

“Zanimljivo je da su oni imali zasebne kuhinje za djelatnike, puk i vladare. Jako su brinuli o kvaliteti namirnica. Treba naglasiti da tada nije bilo frižidera pa su morali jako pazili da hrana ostane u dobrom stanju. Pazili su i na začine koje su nabavljali najviše iz Kine.”

Posebna su priča Papraći, ljudi koji su brinuli da se jelo zapapri, ali u malim količinama, jer je papar tada bio na cijeni, a na svojim kaštelima proizvodili su vino i pivo.

Svoje kuhare i njihove pomoćnike u to vrijeme dobro su plaćali, a već onda su iz Venecije uvozili staklene čaše i pribor za jelo od porculana. Kada su imali velike gozbe u pomoć njihovim kuharima su dolazili kuhari iz Beča, pa su se već onda razmjenjivali kuhari.

Tijekom ručka, povodom Dana Trsata, svi oni koji su posjetili restoran Trsatica mogli su uživati u četiri slijeda koji se sastojao od: paštete od divljači, maneštrice, složenca od pečenog i kuhanog mesa s kobasicama i kolač s kremom Frankopan.

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka
Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka
Ovaj unos je objavljen u u potrazi za frankopanskim posjedima i označen sa , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.