Arheološko nalazište Svetinjski Breg

Izvor: hlebine.hr/TZ Central Podravina

hlebineFotografija prikazuje položaj lokaliteta Svetinjski breg, izvor Google Earth

Dva kilometra od Hlebina nalazi se selo Struga. Selo Struga nalazi se oko današnjeg Svetinjskoga brijega. Na temelju dosadašnjih istraživanja utvrđeno je da se su na tom položaju očuvani ostaci sakralne arhitekture, a pojedini autori spominju mogućnost da se tu nalaze i ostaci srednjovjekovnog utvrđenja. Svetinjski breg se najčešće javlja u literaturi kao mjesto na kojem se nalazila crkva Blažene Djevice Marije u Strugi, koja se prvi puta spominje u popisu župa zagrebačke biskupije 1334. godine. Terenskim pregledom dijela gornje Podravine, provedenim 2014. godine, obuhvaćen je i ovaj položaj, te je na njemu utvrđena velika količina pokretnog arheološkog materijala. Analiza prikupljene keramike pokazuje da je položaj korišten tijekom prapovijesti, antike, te razvijenog i kasnog srednjeg vijeka. Pronađena je i veća količina građevinskog materijal, te ljudske kosti što potvrđuje sakralni karakter položaja i govori u prilog tezi da se crkva Blažene Djevice Marije nalazila upravo na ovom položaju.

Uz crkvu Blažene Djevice Marije se očuvala predaja do današnjih dana, koja kaže: Crkva je prema predaji srušena i potpuno razorena u naletima Turaka, a od naleta je “propala u zemlju”. Zapisano je da se u crkveni prostor ulazilo “po brvi” jer je svuda uokolo bila voda. Crkva je bila posvećena Djevici Mariji “Beate virginis se Struga”, a cigla za njenu gradnju se radila na ciglani na prostoru današnjih Hlebina, gdje se provode arhelološka istraživanja. Kamen za gradnju crkve i danas je razbacan po lokalitetu Svetinjskog brijega, a prema kazivanjima potječe iz Kalnika i dovožen je konjskim zapregama (prema jednoj teoriji) ili izglednije iz Slovenije (splavima, prema drugoj). Prilikom istraživanja lokaliteta Struge 1925.g pronađeni su temelji crkve Blažene Djevice od Struge i utvrde koji se navodno nalazio uz nju, pronađeni su drveni piloti obrambenog nasipa, komadi oružja poput sablji, buzdovana kugli i sl odvezeni su u Zagreb, dok se medaljon iz Struge s oznakom križa i svetaca ispod križa nalazi u Gradskom muzeju u Koprivnici. Struga je za ondašnje prilike bila velika župa, vlastelinski posjed sinova bana Slavonije Mikca Mihaljevića i proštenište .

Uz Strugu postoji vjerovanje da je čudotvorni kip iz crkve odnesen. Tri su teorije. Jedna da je u Mađarskoj. Neki autori govore da je kip blažene Djevice Marije u Drnju, a neki kažu da je u Molvama. Naizglednije bi bilo za Drnje budući da je crkva nekoć bila posvećena svetom Jurju, no onda je navodno crkveni kapelan sanjao da se treba mijenjati crkveni patron te je Blažena Djevica Marija sada zaštitnica. Postoje pisani dokazi da su mnogi hodočastili u Drnje čak iz Mađarske i Međimurja te da su po zagovoru Blažene Djevice Marije dobili mnoge milosti i čudesna ozdravljenja. A uz Struge postoji priča da je pri naletu Turaka u crkvi održano masovno vjenčanje. Opet se autori razilaze u brojkama tako postoji pisano da je bilo 12 ili 22 para. Svi su poginuli uslijed urušavanja crkve. Mještani su napustili mjesto te se vratili nakon 50 godina u mjesto kojem su nadjenuli ime Hlievi od čega su nastale današnje Hlebine.

Ove priče dolaze nam iz najmlađe turističke zajednice, Centralne Podravine koja želi istražiti stare priče i legende, te ih predstaviti svim posjetiteljima. Nadamo se uskoro novim zanimljivim pričama iz Centralne Podravine.

 

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.