Moguća lokacija samostana sv. Mikule u Otočcu

Manja Kostelac Gomerčić, Udruga Baštinica

katastar.hr (Ortofoto plan iz 1968.)
ostatci kapelice sv. Nikole?

Možda smo nadomak rješenja tajne? Je li moguće da je samostan sv. Mikule u Otočcu koji se spominje u zadnjem retku Bašćanske ploče bio – ovdje?

Dugo se pretpostavljalo da se samostan sv. Mikule (Nikole) s Bašćanske ploče nalazio na mjestu današnje župne crkve Presvetoga Trojstva. Na mjestu same crkve, na mjestu župnog dvora ili u vrtu ispred, koji je ionako stari narod zvao ‘kloštar’?
S obzirom da je taj stari benediktinski samostan definitivno porušen 1636. godine, teško mu je danas ući u trag. Rušenje je zapovjedio kralj Ferdinand II. jer je derutni ‘claustrum’ bio odviše blizu otočke utvrde, a nebranjen, pa su ga lako mogli zauzeti Osmanlije i otuda napadati utvrdu.
Samo 10 godina kasnije izgorjela je crkva Presvetog Trojstva, a iako nije zabilježen razlog, može se pretpostaviti da je tomu kumovao neki upad neprijatelja.
Iz ovoga se nameće da crkva Presvetog Trojstva nije podignuta na mjestu Sv. Mikule, što su i dokazala arheološka istraživanja koja je dr. sc. Tanja Kolak provela tijekom zamjene kamenih podnih ploča u crkvi.
Arheološka istraživanja otklonila su i sumnju da je samostan bio na mjestu današnjega župnog dvora jer tijekom drenaže nije se naišlo na tragove stare gradnje, a pregledan je i teren ispred župnog dvora za potrebe postavljanja Gačanskog parka hrvatske memorije. Upravo su taj dio stariji Otočani smatrali ‘najsumnjivijim’ jer su prilikom prolaska težeg vozila iz njegove dubine dolazili potmuli zvukovi. No, ništa ni od toga.

Poznato je da se u neka novija vremena počela izražavati znanstvena sumnja u postojanje samostana sv. Mikule u Otočcu i njegovo spominjanje na Bašćanskoj ploči. S obzirom da se ne može naći koji bi to drugi samostan sv. Mikule i drugi “Otočac” bio, danas je ipak najfrekventnija stara teza o našem otočkom Mikuli.
Crkva pak, za razliku od povjesničara ili filologa, nikada nije posumnjala u benediktinski samostan sv. Mikule u Otočcu i Gackoj. Previše je crkvenih arhivskih zapisa o njemu. Koliki su samo svećenici imenovani mitronosnim opatom sv. Nikole od Gacke, čak sve do sredine 20. st., a među njima su npr. gospićki župnik Nikola Polić i otočki župnik Juraj Ibel.
No, ako definitivno prekrižimo lokaciju oko crkve Presvetog Trojstva, gdje se mogao nalaziti taj samostan? Znamo pouzdano da unutar utvrde na otoku, otočcu, nije jer je porušen upravo kao potencijalno opasno mjesto za napade na Otočac
Neki su predlagali da se razmotri lokacija Umca, no do sada nisu uočeni nikakvi potencijalni tragovi.
Jednom prilikom upitala sam blagopokojnog biskupa Milu Bogovića, pa gdje je onda bio Sv. Mikula ako nije kod crkve ni na Umcu? A on je kratko odgovorio – na otoku!
Nije mi to tada otkrilo previše.
No, biskupov posljednji članak u Vrilu 2021. otkriva gdje je bio samostan sv. Mikule: “Biskup Nikola Pohmajević posjetio je Otočac 1723. godine i izričito kaže da se groblje ne nalazi kraj župne crkve Presvetog Trojstva nego na otočiću kraj kapele sv. Nikole koja je sagrađena NA MJESTU GDJE JE NEKADA BILA OPATIJSKA CRKVA SV. NIKOLE.”
Već smo ranije detektirali da je taj otočić s grobljem najvjerojatnije bio južno od otočića s utvrdom, u nastavku današnje Ulice Ante Starčevića kod velikoga zavoja. Tamo su sada obiteljske kuće, no ako je doista na tome mjestu nekoć bio Sv. Mikula, nekakav trag ipak mora postojati, bar naznaka dijela temelja ili je možda netko od stanovnika naišao na neki zanimljiv nalaz pa ga sačuvao….
A možda je Sv. Mikula ipak sasvim negdje drugdje…

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.