Udruga aIPAK, Omišalj – projekti

Izvor: udrugaaipak.hr

Udruga aIPAK zamišljena je kao organizacija kojoj je cilj poticati, pomagati i razvijati stvaranje slike povijesti područja sjevernog Jadrana, prvenstveno putem znanstveno-arheoloških istraživanja, ali i predavanjima, objavljivanjima brošura, organizacijom izložaba, i sl. Cilj nam je razviti senzibilitet javnosti, pogotovo mladih, prema povijesnim i arheološkim temama, te kulturnoj baštini uopće. Nadalje, razvojem i poticanjem prezentacija arheoloških lokaliteta namjeravamo obogatiti i turističku ponudu Kvarnera. Nadalje, ostvarivanjem međunarodne suradnje s europskim asocijacijama sličnih ciljeva namjeravamo obogatiti razmjenu znanja i do sada stečenih spoznaja s ostalim dijelovima Europe.

Projekti

Udruga aIPAK pokrenula je ili sudjeluje u nekoliko zasebnih projekata, koji su još uvijek u tijeku.

Izložba „Omišaljska povijest kroz arheološka vrela“

Djelomični postav izložbe u crkvi na Mirinama

U okviru projekta arheološkog parka „Fulfinum – Mirine“, Udruga je osmislila i postavila izložbu posvećenu arheološkim lokalitetima općine Omišalj u prostoru narteksa crkve na Mirinama. Izložba je svečano otvorena u mjesecu lipnju 2010. godine i zamišljena je kao stalna izložba, koju ćete moći posjetiti za ljetnih mjeseci.

Izložba je osmišljena kao stalna izložba, na kojima je moguće informirati se o gotovo svim arheološkim istraživanjima obavljenima posljednjih godina na području općine Omišalj, sve to putem ukupno devet informativnih panoa. Naglasak je stavljen na istraživanja područja Sepen, odnosno na lokalitete Kurilovo, Mirine, Fulfinum i Siniške, ali i na lokalitete Voz, Sveti Marko, Mohorov i Poje u Njivicama.

Glavni donatori, i ujedno i partneri ovog projekta, su sama općina Omišalj, te Turistička zajednica općine Omišalj.

Otočno redovništvo na Kvarneru od 5. do 11. stoljeća

Pogled na otočić Orudu s otočića Palacol

Projekt je započet u 2009. godini u suradnji s francuskim Udruženjem APAHJ i Sébastienom Bullyem, arheologom pri istraživačkom laboratoriju ARTeHIS Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) iz Dijona. U predloženom programu sudjelovat će združen tim hrvatskih i francuskih stručnjaka iz područja arheologije, povijesti umjetnosti i povijesti, pod vodstvom mr.sc. Morane Čaušević s hrvatske, te dr.sc. Sebastiena Bullya s francuske strane.

Predložen program zamišljen je kao višegodišnji istraživački projekt kasnoantičke i ranosrednjovjekovne samostanske baštine kvarnerskih otoka, u kojem se u prvom redu namjerava stvoriti točna i potpuna baza podataka spomenutih lokaliteta. Predviđa se izrada, kako tlocrta, tako i kompletne dokumentacije postojećeg stanja nekolicine kvarnerskih lokaliteta, poimence crkve i kompleksa na lokalitetu Martinšćica na otoku Cresu, te samostanskog kompleksa na otočiću Sveti Petar pokraj Ilovika.

Izradom kompletne dokumentacije arheoloških lokaliteta namjerava se naposljetku i obogatiti spoznaja o razvoju samostanskih redova na području Kvarnera u kasno antičko i ranosrednjovjekovno doba, ali i isto tako promovirati hrvatsku kulturnu i kršćansku baštinu kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

Karta Kvarnera s naznačenim lokalitetima obuhvaćenim programom “Otočno redovništvo na Kvarneru od 5. do 11. stoljeća”

Sveti Petar – Osor

Pogled na Osor iz zraka

Arheološka istraživanja u tijeku na lokalitetu Sveti Petar u Osoru

Pogled na današnju crkvu Svetog Petra prilikom arheoloških istraživanja

Lokalitet Svetog Petra u Osoru nalazi se na samom vrhu današnjeg gradića, u neposrednoj blizini venecijanskih zidina iz 15. stoljeća. Ovdje se u 11. stoljeću nalazila značajna opatija reda Kamaldoljana (reformiranih benediktinaca), izgrađena unutar već postojećeg gradskog tkiva kojeg je srednjevjekovni Osor naslijedio od antike. Samostan je bio u funkciji kroz čitavo razdoblje srednjeg vijeka, nakon čega se napušta i pada u zaborav. Od svih samostanskih objekata, sačuvala se samo crkva, i to u svom reduciranom obliku.
Arheološka istraživanja benediktinskog samostana i crkve Sv. Petra u Osoru na otoku Cresu, plod su znanstvene suradnje Međunarodnoga istraživačkog centra za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu i istraživačkog laboratorija ARTeHIS Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (C.N.R.S.) iz Dijona.

Istraživanja se odvijaju u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture RH u Rijeci, koje je osiguralo i veći dio sredstava za izvedbu ovoga projekta, čiji je krajnji cilj konzervacija i revalorizacija ovoga iznimnog spomenika kulture. Tijekom provedbe projekta u njega su se uključile i Udruge APAHJ, a 2009. godine istraživanjima se pridružila i Udruga aIPAK. Istraživanja je do 2008. godine financiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Udruga APAHJ, dok im se u 2009. godini pridružila i privatna fondacija „Caritas veritatis“. Financiranje projekta od 2008. godine potpomaže Primorsko-goranska županija, a od 2009. godine i Grad Mali Lošinj.

Cilj navedenih istraživanja je prvenstveno sakupljanje novih spoznaja o razvoju urbanizma antičkog Apsorusa, o načinu na koji se srednjovjekovni samostan mogao uklopiti u postojeće gradsko tkivo, te o prostornoj organizaciji – topografiji – ovog tipa samostana na Jadranu.

Sv. Petar kod Ilovika

Pogled s mora na Ilovičko groblje – ranokršćansku crkvu na otočiću Sveti Petar

Na južnom zidu građevine uočljive su lezene i prozori

Na otočiću Sveti Petar pokraj Ilovika nalazi se mjesno, ilovičko groblje. Ono je smješteno unutar impozantne ranokršćanske crkve, okvirno datirane u posljednja desetljeća 5. stoljeća. Ova se crkva za sada ne nalazi niti na popisu registriranih i zaštićenih spomenika, niti se kao takva javlja u stručnoj literaturi. Udruga aIPAK je 2010. godine, u suradnji s Udrugom APAHJ i istraživačkim laboratorijem „ARTeHIS“ Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (C.N.R.S.) iz Dijona, u cijelosti dokumentirala postojeće stanje ovog iznimno dobro sačuvanog zdanja, te predložila Konzervatorskom odjelu Ministarstva Kulture u Rijeci njezino upisivanje na popis zaštičenih spomenika kulture Republike Hrvatske.

Ispred groblja stoji ranokršćanski sarkofag, pronađen prilikom kopanja nove grobne rake

Mirine – Fulfinum

Udruga je partner općini Omišalj u realizaciji projekta Arheološkog parka koji nosi radni naziv „Mirine-Fulfinum“.

O lokalitetu Mirine – Fulfinum možete pročitati u jednom od prošlih postova.

Arheološki lokalitet Mirine – Fulfinum

Ovaj unos je objavljen u Udruge i označen sa , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Udruga aIPAK, Omišalj – projekti

  1. Povratni ping: Povijest Omišlja | Stari gradovi, utvrde, dvorci i srednjovjekovna kultura

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.