Kninska tvrđava

mr.sc. Katarina Gugo, viši kustos
Kninski muzej, Knin
Fotografije: Kninski muzej, Knin

Kninska tvrđava je srednjovjekovni grad Knin koji se prvi put spominje kod bizanstkog cara i pisca Konstanitina Porfirogeneta sredinom 10. stoljeća.
Nastala je na južnim obroncima visoravni sv. Spas. Njenu izgradnju započeli su Hrvati, ali ne odmah po svom dolasku. Oni najprije naseljavaju prostor sv. Spasa na kojemu se krajem antike nalazio kasnoantički grad Ninia. Tu se miješaju s romaniziranim stanovništvom. Kako je postojeća utvrda bila mala, a obrana je bila komplicirana jer se radilo o platou, najvjerojatnije u dr. pol. 9. stoljeća započinje gradnja današnje tvrđave na južnim obroncima visoravni sv. Spas.

Poznato je da su u Kninu boravili kraljevi i to Svetoslav i Držislav. O tomu svjedoči i ulomak natpisa na kamenom namještaju iz crkve na Kapitulu. Kasnije vladanje obilježili su kraljevi Petar Krešimir I, Petar Krešimir IV, Petar Svačić, a jedino je kralj Dmitar Zvonimir imao Knin za stalnu prijestolnicu.
Kad jedna utvrda ima svog kralja, administraciju i biskupa, onda se ona naziva gradom. Za vrijeme kralja Zvonimira Knin postaje grad u punom smislu te riječi. 1102. godine ulaskom u zajednicu s Ugarima hrvtski vladari gube samostalnost. Ugari vladaju preko banova i hercega Kninom. Tijekom 13. i 14. Stoljeća uzdižu se hrvatski velikaši i oni preuzimaju vlast nad gradom. U prvo vrijeme kratko knezovi Bribirski, a kasnije velikaška obitelj Nelipića. Imali su 11 svojih utvrda na prostoru srednjovjekovne Kninske županije ( Knin, Glavaš, Zvonigrad, Drniš, Nečven, Matas utvrda, Tukleč, Petrovac, Kapitul, Oton i Bračić utvrda). Nakon njih česti su upadi Mlečana, ali ipak Osmanlije su ih pretekle i osvajaju Knin 1522. godine. Drže Knin sve do 1688. godine kada potpada pod Mlečane. Nakon Mlečana 1797. Godina obilježila je dolazak Francuza, pa Austrije. Austrija se u Kninu zadržala u dva navrata i za vrijeme nje izgradnja utvrde potpuno je stagnirala, stala. Razlog za to bio je što više nije bilo ratova ni Osmanlijskih prijetnji.

Tvrđava je nastajala kroz više stoljeća, završno s 18. stoljećem. Sastoji se od pet zasebnih gradova – kaštela. Zanimljiva je činjenica da je ona bila administrativni i upravni centar i da su u njoj boravili vladari, a obični građani su se nalazili u Podgrađu Kninske tvrđave. U slučaju opasnosti svi bi se sklanjali u utvrdu. Zadnjih desetljeća otkriven je jedini stambeni objekt iz Podgrađa, sa kojega potječu brojni predmeti danas izloženi na kaštelu Belveder U Arheološkoj zbirci.
1. Gornji kaštel, najstariji, mjesto je zgrade kaštelana, stražarnice, kazamata i vojarne.
2. Srednji kaštel, danas položaja bastiona sv. Cecilije, mletačke barutane, koja je u Domovinskom ratu bila do 1992. Godine i zatvor i zgrada iz mletačkog vremena koje su služile kao skladište oružja, a danas se obnavljaju u svrhu Muzeja Oluja 95.
3. Kaštel Lab je treći kaštel. On je položaj današnjeg stijega, poznatiji pod nazivom „Bandijera“. Na ovom kaštelu simbolično je postavljanjem hrvatskog stijega označen završetak Domovinskog rata 5. kolovoza 1995. godine. Inače u srednjem vijeku to je bilo mjesto gdje je stolovao kninski viceban.
4. Četvrti kaštel je Kaštel Belveder. To je najmlađi kaštel nastao u vrijeme 17. stoljeća. Njegovu izgradnju su započeli mlečani, a nastavili Francuzi.
5. Peti i zadnji kaštel je Donji kaštel. To je položaj glavnog ulaza u Kninsku tvrđavu ( iznad ulaza se nalazi mletački lav) te više objekata: nekad stražarnica uz ulaz, a danas restoran, crkva sv. Barbare (zaštitnice topništva), Upravna zgrada muzeja U staroj gradskoj Vijećnici, Galerija i zgrada muzeja u kojoj su danas viši kustosi. Na ovom kaštelu nekad se u srednjem vijeku nalazio tvrđavski trg.
Njegov položaj je bio između glavnog ulaza i zgrade muzeja viših kustosa.
Današnji izgled Kninske tvrđave u cijelosti najviše pokazuje razdoblje mletačke izgradnje, jer su ranija razdoblja duboko pod zemljom, a istraživanja nikad nisu bila provedena. Sve što danas znamo o Kninskoj tvrđavi znamo preko arhivske građe.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized, Utvrde i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.