4. međunarodni znanstveni skup srednjovjekovne arheologije Instituta za arheologiju “Fortifikacije, obrambeni sustavi i strukture u prošlosti”

Izvor: Institut za arheologiju, iarh.hr

fortification_gravure-_legendee

Institut za arhelogiju poziva Vas na sudjelovanje na znanstvenom skupu Fortifikacije, obrambeni sustavi i strukture u prošlosti, koji će Institut za arheologiju organizirati u Zagrebu u razdoblju od 7. do 9. lipnja 2017. g.

Utvrda je svaki branjeni prostor, organiziran bilo iskorištavanjem prirodno zaštićenog položaja bilo organiziranjem različitih fortifikacijskih graditeljskih elemenata koji pružaju učinkovitu, trajnu ili privremenu, obranu branjenog mjesta.

Potreba za sigurnošću očitava se kreiranjem raznih oblika zapreka već kod najstarijih prebivališta ljudi. Zapreke su se gradile tijekom tisućljeća i stoljeća i to sve složenijim građevnim postupcima. Različiti obrambeni sustavi u prošlosti grade se ovisno o prirodi ili vrsti opasnosti, opremljenosti branitelja, prirodnim i ljudskim resursima, defenzivnim dostignućima branitelja, sredstvima i vremenskom roku, opremljenosti i navalnim vještinama i tehnikama neprijatelja. Pronalaženje odgovarajućih građevnih i obrambenih postupaka u svrhu obrane dinamičan je proces koji ovisi o prirodnoj utvrđenosti položaja, ali i o samome umijeću odabira povoljnog položaja za podizanje utvrde, kao i o učinkovitosti ljudskim radom podignutih zapreka i fortifikacija (drvenih ili suhozidnih ograda, palisada, kamenih bedema, iskopanih jaraka, zemljanih nasipa itd.). Osobito je zanimljivo promatrati sličnosti ili razlike kao i promjene u načinima organiziranja sustava obrane utvrda i područja u sličnom ili različitom prostornom i društvenom kontekstu. U tom smislu nas zanimaju:
– konkretni prikazi tehničkih rješenja određenih obrambenih elemenata,
– različite manifestacije i promjene u organizaciji obrambenih struktura i sustava
tijekom vremena s osvrtom na uzroke tih promjena,
– prepoznavanje eventualnih obrazaca na nekom određenom području, regiji ili u
određenom arheološkom, odnosno povijesnom razdoblju.

Potičemo sagledavanje obrambenih sustava i obrambenih struktura u širem nacionalnom i internacionalnom okviru, okupljanjem znanstvenika i stručnjaka iz različitih disciplina kako bi rasprava bila potkrijepljena različitim izvorima (arheološkim, povijesnim, antropološkim, etnološkim, povijesno-umjetničkim, povijesno-arhitektonskim, etimološkim, toponomastičkim…). Također nam je želja da konferencija bude mjesto susreta i izmjene iskustava stručnjaka koji se bave obrambenim strukturama u različitim razdobljima, od prapovijesti, preko antike, srednjeg vijeka pa sve do novog vijeka.

Molimo Vas da naslov i sažetak predavanja ili postera (maksimalno 1800 znakova)pošaljete do 15. veljače 2017. na e-mail adresu ttkalcec@iarh.hr. Sažeci će se objaviti u Knjizi sažetaka. U prijavi, molimo, uz Vaše ime priložite potpune podatke (afilijacija, adresa, e-mail) kako bismo ih ispravno naveli u Knjizi sažetaka (ispuniti obrazac za prijavu-Application form).
Službeni jezici skupa su engleski i hrvatski. Hrvatske predavače molimo da slajdovi budu organizirani s istaknutim informacijama na engleskome. Sudjelovanje na skupu je besplatno.

Jednodnevni izlet – obilazak utvrda na području Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije – je opcionalan i dodatno se plaća. Molimo da u prijavi navedete zainteresiranost za izlet, kako bismo mogli izračunati troškove, o kojima ćete biti obaviješteni naknadno.
Radovi sa skupa će se objaviti u Zborniku Instituta za arheologiju / Serta Instituti Archaeologici. Molimo vas da rukopise predate do 31. listopada 2017. Svi tekstovi podliježu
recenzijskome postupku, a objava se predviđa do kraja 2018. godine. Upute za pripremu rukopisa i načina citiranja iste su kao u časopisu Prilozi Instituta za arheologiju u Zagrebu, dostupne su na linku.

U slučaju dodatnih pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

Radujemo se Vašem sudjelovanju na znanstvenome skupu!

S poštovanjem,
Dr. sc. Tatjana Tkalčec, viša znanstvena suradnica
stanakorg_1430983998205259710
Ovaj unos je objavljen u Najave/događaji i označen sa , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.