Projekt “Povijest u slikama”

Izvor: povijestuslikama.eu

Fotografija Nevideno.com/ povijestuslikama.eu

O projektu “Povijest u slikama”

Projekt Povijest u slikama u organizaciji i izvedbi Reda Čuvara grada Zagreba obuhvaća interaktivna predavanja i didaktičko-metodičke radionice koje traju 45 minuta za sate predmeta Povijest osmišljene metodom oživljene povijesti za učenike šestih razreda osnovne škole.

Glavni su ciljevi programa Povijest u slikama neformalnim metodama podučiti učenike šestih razreda osnovnih škola hrvatskoj i europskoj povijesti i tradiciji predstavljanjem povijesne ideje viteštva i viteške kulture, poučiti ih općim etičkim vrijednostima i pobuditi u njih želju za znanjem i osobnim usavršavanjem te prenijeti tradicionalne i tradicijske vrijednosti u suvremeno doba. Zajedničke aktivnosti i radionice potiču na timski rad i međusobnu suradnju te integriraju i aktiviraju maštu i kreativnost učenika.

Projekt Povijest u slikama prvi put je uspjeđno izveden 2017./2018. godine u sedam hrvatskih škola, a u 2019./2020. godini izvodi se u partnerstvu s nakladničkom kućom Školska knjiga d. d. te s OŠ Medvedgrad i OŠ Zapruđe iz Zagreba, OŠ Stjepana Basaričeka i OŠ Đure Deželića iz Ivanić-Grada, OŠ Turanj iz Turnja te OŠ Vladimira Nazora iz Topuskog.

Projekt je financiran pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2019./2020.

Što je oživljena povijest?

Oživljena povijest je unaprijed pripremljena, povijesno istražena i prikladno opremljena edukativna aktivnost u kojoj sudionici slijede precizno zadan plan kojim se oživljavaju neki aspekti povijesnog događaja ili razdoblja.

Fenomen oživljavanja povijesti, pokušaja rekonstrukcije i ponovljene izvedbe određenih prošlih događaja ili povijesnih razdoblja snažno je obilježen elementima izvedbenosti i autentičnosti. Izvođači koji igraju uloge pojedinih povijesnih osoba nastoje učenicima omogućiti različite razine interakcije kako bi promatranje uključivalo i određeni oblik sudjelovanja dajući time priliku za stjecanje osobnog emocionalnog iskustva. Pritom se nastoji da povijesni lokaliteti, rekviziti i kostimi povijesnih osoba budu što autentičniji te da se predstave različiti aspekti svakidašnjeg života, od životnih uvjeta do tehničkih dostignuća pojedinog razdoblja.

Red Čuvara grada Zagreba

Red Čuvara grada Zagreba neprofitna je udruga građana Republike Hrvatske osnovana kako bi promicala, razvijala i unapređivala hrvatsku i europsku antičku, srednjovjekovnu i ranonovovjekovnu oživljenu povijest i kulturnu baštinu. Udruga se bavi oživljenom poviješću prema najsuvremenijim i najaktualnijim svjetskim načelima, dosezima i pravilima oživljene povijesti. Red Čuvara grada Zagreba sudjeluje u gotovo svim događanjima oživljene povijesti u Hrvatskoj i na širem području te u aktivnostima vezanim za područje predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja unutar i izvan nastavnog procesa.

Na web stranici projekta povijestuslikama.eu možete pronaći i preuzeti i Priručnik koji je napravljen u sklopu projekta.

Fotografija Nevideno.com/ povijestuslikama.eu

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized i označen sa , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.